Tips en trucs om het breien makkelijker te maken!
Na een lange rondgang op het internet hebben we een aantal tips en trucs op een rijtje gezet om het breien makkelijker te maken. Zo hoef je zelf niet meer op zoek. Als je zelf nog een tip of truc hebt voor het breien, laat hem dan achter in de reacties.
Restjes breiwol:
Iedere brei(st)er heeft op een zeker moment een mand, of misschien wel meer, restjes breiwol over. Er zijn honderd-en-één manieren om deze restwol te gebruiken. Hier een aantal tips.
- Brei een sjaal van alle restjes wol die je over hebt, zo krijg je een leuke kleurrijke sjaal die niemand anders heeft.
- Probeer ook eens een kleedje of sokken te breien. Draag ze zelf, of geef ze aan iemand die je (goed) kent met lef.
- Gebruik de restjes wol om je zelf gebreide knuffels op te vullen.
Naalden bewaren:
- Neem een stuk vilt, twee keer zo lang als een naald, vouw het stuk vilt dubbel. Naai de zijkanten dicht en naai bovenaan om de 1 à 2 centimeter een stukje dicht. Nu heb je een vilten houder om je breinaalden te bewaren.
- Als je een mooie fles wijn krijgt een in kartonnen of aluminium container, zo’n ronde, kan je die ook gebruiken om je breinaalden te bewaren.
Breiwerk uitstellen:
Begin altijd met het werk dat je het vervelendst vindt, bijvoorbeeld de mouwen. Dit voorkomt dat je straks 10 truien zonder mouwen hebt liggen.
Garen scheiden:
Neem enkele kunststof doosjes met deksel, boor een gaat in het deksel. Zorgt dat je het gaatje schuurt, of in ieder geval mooi glad maakt. Doe de wol in het doosje en haal de draad door de deksel heen. Nu raakt je wol niet meer door de war en kan je makkelijk door breien.
Breipatroon aflezen:
Gebruik eens een clipboard om je patroon op te leggen, deze kan je eventueel nog op een ezel zetten. Je kan ook gebruik maken van paperclips om aan te geven waar je bent gebleven in het patroon zelf. Als je verder gaat kan je die eenvoudig verschuiven. Dat scheelt weer gummen de volgende keer!
Rond breien:
Als je bezig bent met rond breien en je legt je werk neer wil het weleens gebeuren dat je vergeet welke breinaald in welke hand hoort. Gebruik daarom twee verschillende kleuren naalden of gebruik bijvoorbeeld een: kneedgum, paperclip, post-it of een stickertje. Zo weet je altijd welke naald in welke hand hoort. Wees consequent en doe dit altijd!
Uitdrogen van breinaalden:
Als je bamboe breinaalden gebruikt, of andere naalden die snel scheuren. Gebruik dan zo nu en dan een beetje lijnolie om het hout dun in te smeren. Zo blijven je naalden langer goed en blijft de wol niet haken aan je naalden. Je kan ook een beetje bijenwas gebruiken. Zorg wel dat de lijnolie/was goed is ingetrokken, anders krijg je misschien vetvlekken in je nieuwe breiwerkje.
Breinaalden afdekken:
Als je geen “scherpe” naalden in huis wilt hebben liggen kan je er altijd schuimrubberen oordopjes opdoen. Dat scheelt weer in de kosten en ze werken hartstikke goed.
Nieuwe wol halverwege:
Als je halverwege je werkje nieuwe wol moet pakken van dezelfde kleur, brei dan dan een stukje met beide garen tegelijk. Twee à drie steken samenbreien zou genoeg moeten zijn. Je kan dit altijd doen, het hoeft niet per sé aan het einde van een rij te gebeuren.
Alternatief garen:
Ben je door je garen heen en je wilt nog breien? Zoek eens alternatieve restjes in je huis.
- Iedereen heeft wel een tas met daarin verschillende tasjes van de supermarkt, groenteboer of warenhuis. Knip deze tassen in reepjes van ongeveer een centimeter breed en knoop ze aan elkaar. Maak er een balletje van en brei een nieuwe kunststof tas, of natuurlijk iets anders. Je kan dit ook doen met oude katoen, bijvoorbeeld een oud dekbed overtrek.
- Denk ook aan: elastieken, videoband tape, veters of vislijn.
Knopen in je breiwerk:
Als je geen knoop legt als je van werkje wisselt kan die steek later uitrekken. Om dan toch niet met een knoopje in je breiwerk te eindigen kan je een schuifknoop gebruiken. Deze haal je er weer makkelijk uit als je klaar bent!
Beginners:
Neem als beginner een lichtere kleur garen, dan vind je de verkeerde steken makkelijker.