Breien is weer helemaal terug van weggeweest. Of dat nu komt door de economische crisis van de afgelopen jaren. Omdat je vrienden, familie en kennissen iets cadeau wilt doen dat met liefde gemaakt is. Of omdat je zo je eigen creatie kunt maken en geen fashion twin kan tegenkomen. Breien is hot!
Wat is Breien?
Breien is de kunst om van één lange draad garen bijvoorbeeld een trui te maken. Breien doe je met twee of meer naalden zonder oog en natuurlijk garen. Voor dit garen wordt meestal wol gebruikt, maar het kan ook met katoen of linnen. Als je wilt leren breien zul je de steken onder de knie moeten krijgen. De absolute basis is steken opzetten. Daarna kun je je gaan verdiepen in de verschillende steken, bijvoorbeeld de tricotsteek of de boordsteek. Als je de basis onder de knie hebt kan je met onze breipatronen aan de slag.
Vier feiten over breien:
- Breien bestaat al duizenden jaren. Er zijn zelfs gebreide sokken gevonden in graven van het oude Egypte.
- Breien is niet alleen goed voor de coördinatie maar ook goed tegen stress. Een paar uur handwerk per week vermindert de stress.
- Vroeger werd breien alleen door mannen gedaan. Het eerste brei-gilde werd in 1527 na Christus in Parijs opgericht.
- Je hoeft niet met wol te breien, je kan ook katoen gebruiken. Informeer bij je favoriete hobby-winkel naar de juiste soorten.
OuderwetsBreien.nl levert het laatste nieuws, de leukste trends en gratis breipatronen over breien!
Recente Berichten over Breien
Een Breipatroon
Als je een trui, vest, sokken, sjaal, knuffel of iets anders wilt breien heb je een breipatroon nodig. Breipatronen bevatten de informatie die je nodig hebt om het werk af te maken. Afhankelijk van het soort breiwerk, bevatten de breipatronen bijvoorbeeld een voorpand en rugpand. Op zo’n voorpand staan de verschillende afmetingen vermeld die per maat gelden.
Alle breipatronen bevatten de volgende onderdelen:
- Afmetingen;
- Materiaal;
- Stekenproef;
- Gebruikte steken;
- Afbeelding van de eventuele panden.
- Afbeelding van de eventuele teltekening.
Neem voordat je aan een breiwerk begint, het breipatroon goed door. Maak je er zeker van dat het patroon niet te ingewikkeld voor je is. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt. Bij ieder breipatroon staat vermeld welke wol je nodig hebt, welke en hoeveel breinaalden je moet hebben en eventueel of je knopen nodig hebt.
Breinaalden
Breien gebeurt met twee breinaalden, meestal met knop zodat het garen niet van de naald afglijdt. Breinaalden zijn er in verschillende maten, de meest gebruikte naalden variëren van 2 mm tot wel 15 mm met een stapgrootte van 0,5 mm.
Naast breinaalden met knop zijn er ook breinaalden zonder knop, rondbreinaalden, kabelnaalden en breiringen. Afhankelijk van het werk dat je wilt maken heeft een andere naald de voorkeur. Voor werkjes, zoals sokken, die in het rond gebreid worden kun je 4 breinaalden gebruiken of een rondbreinaald.
Het materiaal van de naalden loopt uiteen van hout tot kunststof en zelfs jade of bamboe. Elk materiaal voelt en werkt anders en het is helemaal aan de gebruiker welk materiaal de voorkeur heeft.
De Breitechnieken
Om een breipatroon te kunnen breien moet je natuurlijk de techniek beheersen. Mocht je niet bekend zijn met een bepaalde techniek, neem dan onze pagina met instructies door. Daar staan video’s van alle veelgebruikte breisteken zodat je jouw kennis kunt opfrissen.
De absolute basis van het breien bestaat uit de volgende steken en technieken:
Daarna komen de volgende veelgebruikte technieken aan bod:
Geschiedenis van het Breien
Dat breien een oude kunst is bekend, maar hoe oud precies weet niemand. Het nadeel is dat stoffen makkelijk vergaan en daardoor moeilijk is vast te stellen wanneer er voor het eerst gebreid werd. Wel zijn er breiwerken gevonden in de graven van het Oude Egypte.
Vroeger werd het breien uitsluitend door gildes uitgevoerd. Het allereerste gilde werd opgericht in Frankijk “La Guilde de Saint Fiacre”. Om tot het gilde toe te treden moest iemand eerst tenminste zes jaar als leerling gewerkt hebben. Dan volgde een meesterproef bestaande uit het breien van kousen, een buis, een baret en een karpet. Toentertijd werden alleen mannen tot de breigildes toegelaten.
De eerste breimachine werd in 1589 uitgevonden door de Engelsman William Lee. Deze machine sloeg echter niet aan en William stierf een arm man. Het duurde tot 1864 totdat William Cotton de eerste full-fashioned breimachine uitvond. Daarna werden de machines mechanisch en uiteindelijk in staat om op grote schaal kleding te produceren.
Acht redenen om vandaag nog te beginnen met breien:
- Bespaar geld! Die zelf gebreide trui kost maar fractie van wat je in de winkel betaalt.
- Neem een nieuwe hobby. Zet de tv uit, en ga eens lekker breien.
- Je hoeft nooit meer iemand met dezelfde trui tegen te komen.
- Leer iets nieuws.
- Begin je eigen bedrijf(je) in zelfgemaakte kleding.
- Maak iets leuks voor je (klein)kinderen, neefjes of nichtjes.
- Je hebt het nooit meer koud in de winter.
- Je wordt alleen beperkt in je creaties door je eigen fantasie.